עסקים וערכים אינן מילים זרות אחת לשנייה מזה תקופה ארוכה. ניהול עסקי ערכי זה הפך למושג מקובל ואפילו נדרש בשנים האחרונות. ערכים כגון: ממשל תאגידי, תרומה לקהילה ואיכות הסביבה, מהווים חלק בלתי נפרד מהלקסיקון העסקי של תאגיד עם כוונות רווח.
מושגים נוספים הפכו מזמן לשם נרדף לתחרותיות: שירותיות, איכות, עמידה בלוח זמנים…
אך רק בעשרים השנים האחרונות, לאחר מספר אירועים קשים שגרמו לזעזוע בעולם העסקים, התחילו ערכים שראינו אותם כמובנים מעליהם כגון : יושרה, טוהר המידות, שקיפות וכד’, להיות חלק מהתהליכים הניהוליים.
נושאי הדגל המובילים הם הרגולטורים המוסדיים, דוגמת רשות ניירות ערך ורשם העמותות אבל, ה”רגולטור” האמיתי, זה שקובע מה טוב לעצמו (ולא מה טוב לאחרים) היה וצריך להיות, הציבור, ולא משנה אם מדובר בחברה ציבורית או לאו. כל תאגיד צריך למסור דין וחשבון, באמצעות מעשיו, לציבור.
הדין וחשבון הוא ערכי. הציבור צריך להיות מסוגל להבחין ביושר שמאחורי מעשיו. המנהל, צריך להיות מעוניין שהציבור יבחין שבמעשיו הוא פועל, לא רק בשירותיות ובאיכות, אלא גם ביושרה ובשקיפות.
זה המקום בו הביקורת הפנימית פועלת ובוחנת את מעשיו של התאגיד ושל אלה העומדים בראשו: בביקורת התהליכים, בשימוש בבקרות הנכונות, בעמידה בטוהר המידות. לביקורת הפנימית הכלים הנדרשים לביצוע מבחנים אלה והמנהלים יכולים לעשות שימוש לטווח הקצר והארוך טווח בכלים של הביקורת הפנימית ובממצאיה, לצורך בדיקת דרכו של הארגון ואנשיו, שיפור מעשים ותוצאות וטיוב תהליכים.
הנהלת התאגיד, במסגרת ביצוע תפקידיה, צריכה לשמור על עמדה חיובית מול האנשים שהיא מנהלת: צריכה להתחשב בעובדיה, מנהליה, ספקיה ולקוחותיה, לכבדם, להיות להם שותפה לדרך. היא צריכה לעמוד בסטנדרטיים אתיים, להיות ישרה בהתנהגותה, ולזכור שיושרה הינה תכונה אנושית לפיה האדם בוחר לפעול על בסיס האמת והצדק.
לא תמיד אנו ערים לדרגת היושר או חוסר היושר במעשינו. לפעמים אין אנו רואים את התמונה במלואה, ומשאירים בצד פרמטרים מסוימים שיכולים לשבש את החלטתנו, מבלי לשים לב לכך.
יושרה משמעה קודם כל לתת כבוד לעצמך כמנהל ולארגון, המכנס בתוכו אנשים, מטרות, פעולות וערכים, כל אלה אבני יסוד בארגון. ההון האנושי של הארגון: בעלי מניות, עובדים, לקוחות וספקים, הם שותפים לדרך זו, או במינוח המקצועי, .Stakeholders
הצלחתו של תאגיד והישרדותו בעולם העסקים, תלויות במידה רבה, ביושרו של התאגיד, של אלה העומדים בראשו ושל אלה הבאים לקרבתו. פעולה אנושית מורכבת, לא יכולה להתקדם ללא יושרה: זה מתחיל בכנות ותום הלב בפעולות עסקיות, במשא ומתן, ממשיך ביכולת להגיד את האמת וכלה בתשלום הולם עבור עבודה או שירות.
פיתוח יכולת של יושרה אינו דבר של מה בכך: יש לעבוד על יכולת זו ולתרגל אותה. האופן הפשוט הינו לקחת אותה ברצינות, כפי שהיא, ללא משוא פנים, ולא “רק אם כדאי לי”.
קיים הבדל גדול בין לקחת את היושרה ברצינות לבין “לא להיתפס” בביצוע מעשים אסורים. הפיתוח המוסריבעסקים אינו משחק, וללא בסיס זה, אין לאותם עסקים זכות קיום כך שבמוקדם או מאוחר הכשל הניהולי יתבטא בכישלון העסק
הביקורת הפנימית אינה הופכת את המנהל לישר יותר או פחות, ולא תשנה את מהותו של העסק, אך תיתן לתאגיד, לאנשיו ולסביבת הביקורת שלו את הכלים למדוד את מוסריותו, את היכולת להשיג את מטרותיו בדרך ישרה ואת היכולת לספק שירות טוב יותר, אמין יותר ואנושי.