בחלק זה, נסכם את השאלות שעליהן צריכים לנסות לענות המוסדות המנהלים של מוסדות ציבור וארגונים ללא כוונת רווח לאור תקופות מיתון. תקופות אלה יכולות להיות נקודתיות או להתרחב לטווח הבינוני או הארוך, ובהתאם לכך הצעדים השונים שיהיה צורך לנקוט.
ידיעת המצב הכלכלי האמיתי חיונית וקריטית להצלחתם של כל ארגון , הן לכוונת רווח והן אם לא. כיום, יותר מתמיד, יש צורך במידע הדרוש באופן פנימי ולהעבירו בצורה שקופה לקבוצות הרלוונטיות השונות, לתורמים ולמתעניינים אחרים בארגון.
השאלות הבאות יתנו לנו את המסגרת ויאפשרו לנו לבסס, על פי התשובות שניתנו, את המצב הפיננסי של הארגון והצעדים לנקוט:
הכנסות: מה תהיה ההשפעת המיתון הכלכלי על ההכנסות של הארגון? האם החוזים הממשלתיים עלולים להיות מושפעים כתוצאה מהקיצוץ בתקציב? מה המצב של קרנות סיוע וארגונים תומכים אחרים? מה מצב ההסתמכות על פילנתרופיה מאורגנת, במיוחד זו של המגזר הפיננסי? מי מבין התורמים העיקריים נמצא בסיכון? האם ניתן לסמוך על הועד המנהל שימצא אלטרנטיבות למקורות הכנסה בסכנה? כיצד התאים הארגון את המסר שלו, כולל מקרים דחופים שיש לטפל בהם, השפעת המצב והתוצאות האפשריות של אי קליטתו?
הוצאות: האם קיימות הוצאות שניתן לקצץ? אילו פתרונות יצירתיים יכולים להיחשב כדי להוזיל את עלות המשכורות מבלי להפחית את הצוות? (למשל, הפחתת שכר זמנית, פיטורים משעות העבודה, ביטוח אבטלה) האם נעשה חישוב מחדש של תוכניות העבודה, כולל דחיית פרויקטים והוצאות הוניות? האם ישנם פרויקטים הניתנים להתניה על בסיס הכנסה ייעודית?
תוצאות תפעוליות: כיצד ישפיעו שינויים בתקציב על התוצאות התפעוליות? האם המיתון הממשמש ובא יכול להשפיע על ביקוש השירותים (למשל, פניות רבות לסיוע) ואם כן, מה תגובת הארגון? כיצד יכול הארגון ךהתארגן למצב זה (קרנות סיוע ממשלתיות, שיתוף פעולה עם גופים וקרנות לאומיות ובינלאומיות)?
הדוח על המצב הכספי: אם יחולו שינויים בתוצאות התפעול, כיצד הן ישפיעו על המצב הכספי בארגון? האם יהיה צורך ללוות כספים בכדי להתמודד עם פרויקטים של הארגון או למחזר חוב קיים? אם יש עתודות, למה הן יספיקו? באיזה אופן השימוש בעתודות הינו ריאלי בטווח הקצר והבינוני וכיצד הוא ישפיע על מצבו הכספי של הארגון?
נזילות: כיצד ישפיעו השינויים במצב הכספי של הארגון על הנכסים הנזילים שלו? מה הזמינות של תזרים מזומנים חיובי? מהי האסטרטגיה של הנהלת הארגון בעניין זה?
תכנון פיננסי: האם שולבו תוכניות חלופיות (חישובי רגישות) בתקציבי הארגון ותחזיותיו? האם הן הביאו בחשבון תרחיש טוב, תרחיש סביר ואת התרחיש הגרוע ביותר, בהתבסס על הפרמטרים הידועים להנהלה? לדוגמא, במקרה של ירידה של X% בהכנסות, אילו הוצאות יקוצצו או איזה פרויקט יידחה? האם יש מעקב אחר תזרים הכספים על בסיס חודשי ואף שבועי, אם יש בכך רלוונטיות? האם תוכניות העבודה הן מודולריות? האם הועד המנהל של הארגון בודק מעת לעת את המצב הכלכלי, מבקש לפעול באופן יזום ומגיב למצב הכספי הנתון?
מתן תשובה לשאלות הללו, מוקדם ככל האפשר, יכול להיות ההבדל המשמעותי בזמנים של מיתון. משרדנו עומד לשירותכם בכדי לספק סיוע בתכנון, ניתוח וארגון העבודה, תקציבים, תזרים כספים. צרו קשר.